Wij zijn Smit Kwekerijen

Al jaren kweken we een breed assortiment aan kamerplanten in onze kwekerij in Sappemeer. Stilstaan doen we nooit en ook raken we nooit uitgepraat over onze kamerplanten. Leer meer over ons.

Uw kweker

Smit Kwekerijen is een moderne potplantenkwekerij, gespecialiseerd in het kweken van unieke, sterke en trendy groene kamerplanten. Onze missie is de natuur uit alle werelddelen in alle huiskamers brengen.

Onze kwekerij bevindt zich in Sappemeer (Groningen), onze klanten in heel Europa. Wij hechten waarde aan duurzame relaties, zowel met onze medewerkers, leveranciers als met onze klanten. Betrokkenheid bij klanten is voor ons heel belangrijk. Daarnaast worden we enthousiast van samenwerkingen met betrekking tot groei en ontwikkeling van concepten.

Door de jaren heen hebben wij veel ontwikkelingen meegemaakt. In 35 jaar is de kwekerij gegroeid van 1 hectare naar meer dan 18 hectare in 2021. Door deze groei kunnen we veel meer kamerplanten kweken, waar we onze klanten en consumenten blij mee kunnen maken.

Onze jarenlange ervaring op het gebied van teelt en ontwikkeling zorgt ervoor dat we kwalitatieve en unieke groene kamerplanten op de markt brengen waar wij klanten regelmatig mee verrassen. Dit zorgt ervoor dat onze klanten met regelmaat het aanbod kunnen wisselen.

Ook werken wij continu aan het verbeteren van onze teeltmethoden zodat het proces alleen maar beter en duurzamer wordt. 

Smit Kwekerijen - kas
Smit Kwekerijen - kas

Onderscheidende planten

De manieren waarop wij planten telen zorgt dat wij onderscheidende, kwalitatieve planten op de markt brengen. Zo weten onze klanten dat zij sterke planten in huis halen. In onze kwekerij wordt op een verantwoordelijke manier geteeld, zodat wij een zo schoon en duurzaam mogelijke kamerplant leveren. Dit doen we bijvoorbeeld met behulp van biologische gewasbescherming en door aangesloten te zijn bij verschillende kwaliteitsorganisaties.

Om de impact van ons bedrijf op de aarde te bepalen, hebben we onze footprint laten berekenen. Dit vormt de basis in de continue verbetering op het gebied van duurzaamheid. Wilt u weten wat wij doen op het gebied van duurzaamheid? Klik dan hier.

Ten slotte streven we er naar elk jaar enkele nieuwe onderscheidende planten aan onze klanten te kunnen presenteren. In een wereld waarin ontwikkelingen snel gaan, werken wij hard om aan de vraag van onze klanten te voldoen.

De essentie van Smit Kwekerijen

Play Video

Het ontstaan van Smit Kwekerijen

Smit Kwekerijen is in 1985 opgericht door Obed Smit, planten kweken zit bij hem in het bloed. In dit jaar nam Obed de kwekerij in Sappemeer over van zijn oom, waar hij de eerste jaren voornamelijk Geraniums kweekte.

Het assortiment werd steeds verder uitgebreid met andere soorten perkplanten. Maar omdat perkplanten seizoensproducten zijn, stonden de kassen bepaalde periodes in het jaar leeg. Om efficiënter gebruik te maken van de kassen begon Obed met het kweken van kamerplanten. De Callisia Turtle is één van de eerste soorten die gekweekt werd. Na al die jaren kunnen we met trots vertellen dat deze kamerplant nog steeds onderdeel is van de Eden Collection.

In de jaren ‘90 transformeerde Smit Kwekerijen in een echte kamerplantenkwekerij toen de perkplanten volledig uit het assortiment verdwenen.

Het ontdekken van unieke en bijzondere planten is dé passie van Obed. Zijn enthousiasme over de zoektochten naar nieuwe planten en kennis als kweker brengt hij over op alle medewerkers van Smit Kwekerijen. Daarom zijn wij als bedrijf continu in staat om vernieuwing aan te brengen in het assortiment.

De geschiedenis van Smit Kwekerijen

1985
Oprichting Smit Kwekerijen door Obed Smit.
1990
Start met kweken van kamerplanten.
1993
Eerste zoektocht naar planten in Zuid-Afrika.
1995
Het eerste logo van Smit Kwekerijen geïntroduceerd.
1995
Aanvraag van de eerste kwekersrechten.
1996
Start met de verkoop van kamerplanten onder het merk ‘Eden Collection’.
1997
Volledige focus op het kweken van groene kamerplanten.
1999-2000
Overname van diverse kwekerijen.
2003
Bouw van de hoofdlocatie Siepweg 4.
2004-2013
In deze periode behoorden orchideëen ook tot het assortiment.
2007
De nieuwe lijn ‘Summer Collection’ wordt gelanceerd.
2012
Vijf jaar later wordt het concept ‘Message in a bottle’ op de markt gebracht.
2016
De eerste ‘Special’ was een feit: de Pannenkoekplant.
2018
Nieuw logo Smit Kwekerijen.
2019
Toevoeging van ‘Eden Jungles’ aan de Eden Collection.